top of page

החלה המושלמת לשבת

  • תמונת הסופר/ת: אביב רוזנראוך
    אביב רוזנראוך
  • 8 בספט׳ 2022
  • זמן קריאה 2 דקות

עודכן: 26 בנוב׳ 2023

הריח המושלם ביום שישי זה ריח של אפיית החלות

יש כאלו שאוהבים ללכת למאפיות ויש את אלו שאוהבים את ריח המאפיה בבית ומכינים את החלות בימי שישי


חלות לשבת
השלל מוצג כראווה הריח נשאר בבית

אז במשך שנים אני מכין חלות ומידי פעם ניסיתי מתכונים שונים


בסופו של דבר לאחר התנסות באפייה ולמידת החומרים שמהם מכינים לחמים ושיטות שונות החלטתי לנסות ליצור מתכון משלי לחלות


בסופו של תהליך יצאו לי החלות המושלמות

וכשאני אומר מושלמות אני מתכוון רכות ממש, טיפה מתוקות והולכות בצורה מושלמת עם ממרח כבד, או חמאה או לניגוב הדגים המרוקאים של אשתי (יש דברים ששמורים לה)


הבסיס למתכון זה חלוקת השלבים והקפדה על תזמון השלבים



חלות לשבת
החלות בכניסתן לתנור


השלב הראשון הוא התססת השמרים בחומרים הרטובים, בשלב זה מפעילים את השמרים במים מעט חמימים על מנת שבלישה הם יהיו כבר פעילים ולא תוך כדי התפחה, זה עוזר לקמח להתגבש לבצק רך יותר וטעים יותר.

השלב השני הוא גיבוש הקמח עם הנוזלים ובסיומו הוספת המלח, הוספת המלח נעשית בשלב מאוחר יותר כי למלח יש תכונה של עצירת ההתססה של השמרים, בניגוד לסוכר שעוזר להתססת השמרים ולהפעלתם, המלח עושה פעולה הפוכה.

השלב האחרון בהכנת הבצק הוא הוספת מים נוספים ולישה במשך 10 דקות (מלאות!!) עד להתפתחות רשת הגלוטן והבצק ירגיש מעט דביק אך נעים ורך למגע. בשלב האחרון חשוב מאוד להקפיד על לישה במהירות נמוכה, על זמן הלישה שמפתח את הגלוטן ובסיום התפחת הבצק.


את אופן הכנת הצורה יש מספר שיטות אך השיטה שאני הכי אוהב היא חלוקה לכ13-16 כדורי בצק 8 גדולים 5-6 בינוניים (הבן שלי אוהב גם להכין צמה אז אני מכין לו עוד 3 כדורים קטנים)

כשתכינו את המתכון הזה ותראו כמה הוא מושלם, אתם לא תפסיקו

הסבר להכנת חלה 4 רצועות


רכיבים:

  • 1 ק"ג קמח

  • 550 מ"ל מים

  • 1/2 כוס סוכר

  • 1/2 כוס שמן קנולה

  • 2 כפות שמרים יבשים / 50 גר' שמרים טריים

  • כף מלח

  • 75 מ"ל מים (לשלב השלישי)

אופן ההכנה:

הכנת הבצק

שלב ראשון - מכניסים לקערת המיקסר, מים, סוכר, שמן ושמרים (אם מדובר בשמרים טריים, מים קרים ככל הניתן). מערבבים מעט בכף עץ ונותנים לנוזלים לנוח כ5 דקות (ניתן לראות את תסיסת השמרים בנוזלים)


שלב שני - מוסיפים את הקמח במלואו על הנוזלים ומתחילים ללוש במהירות נמוכה עם וו לישה במיקסר, כשהקמח מתגבש לכדי בצק מוסיפים את המלח ולשים עוד כדקה וחצי


שלב שלישי - מוסיפים את המים הנוספים ומתחילים ללוש על מהירות נמוכה, בהתחלה זה נראה שהבצק מסתובב סביב עצמו וסתם שוחה במים, בפועל לאחר כדקה לישה המים מתחילים להשתלב בבצק ומתחיל שלב הלישה האחרון. משאירים את המיקסר על לישה במהירות נמוכה 10 דקות מתחילת השלב השלישי.

אוספים את הבצק, מפדרים אותו במעט קמח ושמים בקערת התפחה מכוסה בניילון נצמד ומגבת למשך 1.5-3 שעות תלוי בעיקר בעונה ובטמפ' המים.


הכנת הצורה

מחממים תנור ל190 מעלות, על טורבו

שלב הצורה מתחיל בחלוקה לכדורים, בחישוב של 2 חלות גדולות ו5-6 לחמניות אני מחלק את הבצק לכ8 כדורים גדולים (לא באמת שקלתי אבל להערכתי מדובר בכ120 ג'), ועוד 5-6 כדורים משאר הבצק במידה ורוצים עוד חלה מחלקים מראש ל12 כדורים שווים.


תצוגת החלות שלי:

אפיה

אופים את החלות ב2 קומות

תבנית אחת עם הלחמניות, היא תהיה במדף הגבוה יותר

תבנית עם החלות היא תהיה במדף הנמוך ביותר שאפשר בתנור

את הלחמניות מוציאים לאחר כ15-20 דקות או כשהן משחימות

את החלות אופים כ30-35 דקות, החלות יתחילו להשחים לאחר שמוציאים את הלחמניות


*במידה ועושים 2 קומות עם חלות, לאחר כ20 דקות בתנור, כדאי להחליף בין התבניות מבחינת הקומות

**אפשר להכין את המתכון עם קמח כוסמין מכל סוג, אני לא משנה כלום במתכון, רק קחו בחשבון שיותר קשה לעצב את הצורה והבצק קצת יותר דביק ולכן מפדרים יותר בקמח בשלב הצורה.

Comments


© 2021 עיצוב ובניית האתר בידי EO Web Design

bottom of page